sábado, 31 de octubre de 2009

LA BICICLETA A EUROPA, UN MODEL A SEGUIR A BARCELONA

Després d'haver realitzat un viatge per França el passat més d'agost, una ruta amb inici a Suïssa i amb final a Grenoble, he pogut comprobar la gran conscienciació que tenen els ciutadans envers la bicicleta.
Va ser un luxe poder rodar per aquests territoris. Penso que és també una bona resposta a les persones que manifesten públicament que la bicicleta molesta a Barcelona.
Crec interessant mostrar algunes de les fotos:


La SNCF. Un servei ferroviari públic i de qualitat. Puntualitat, bon tracte, possibilitat de transportar bicicletes. A RENFE no es pot comentar el mateix. Potser per això s'ha creat aquesta plana web:



Guixetes a la SNCF francesa (si la memòria no em falla, la imatge correspon a Avignon Centre). Quina gran diferència amb l'estació de Sants de Barcelona. A Avignon hi ha una única cua que segueix uns tancats (una espècie de tanca) per tal que ningú es pugui colar. Hi ha diverses guixetes operatives i d'aquesta manera es garanteix l'ordre d'arribada dels que estan esperant. La persona que està esperant a la cua està a la distància suficient com per garantir la confidencialitat del que compra el bitllet.



Estació de Lyon Part Dieu. Espai per a esquís i bicicletes


Un exemple de ciutat: Genève. Ho comparo amb Barcelona. A la dreta, la vorera. A la calçada, a la dreta, l'espai reservat per a bicicletes amb línia transversal d'aturada situada més endavant respecte als altres vehicles. A la foto es veu que al carrer on es pot girar cap a la dreta està marcat el paviment amb un color especial com a advertència als vehicles que volen fer un gir, que sàpiguen que hi circulen bicicletes. A l'esquerra de l'espai reservat a les bicicletes hi circulen altres vehicles. A la regió central:  el tramvia. El mateix succeeix en sentit contrari. Tots tenen el seu espai, i el carrer no és més ampla que per exemple els carrers de: Mallorca, Roselló o Sant Antoni Maria Claret de Barcelona...
Genève no es pas un poblet petit perdut pel món. És una ciutat amb certa importància on hi ha per exemple la seu de l'Organització Mundial de la Salut.


Genève. El carrer porta una senyal de prohibició: Entrada prohibida. Si cliqueu a sobre la foto i la feu més gran veureu que a sota del senyal hi diu el text "Excepte bicicletes".


Genève. Una imatge com l'anterior però ara vista des del costat de la resta de vehicles. Al paviment s'observa l'advertència per a la resta de vehicles de la possible presència de bicicletes. Al senyal vertical també s'informa d'això però a la fotografia ha quedat tallada. En aquesta imatge també es pot observar que el trànsit està pacificat a 30 Qms/h. Una bona decisió i es que els vehicles a motor a les ciutats hauríen d'anar a una velocitat que els permeti reaccionar davant qualsevol imprevist.


Tots els trens de la SNCF tenen un espai per les bicicletes. Aquest model de tren francès es semblant al Catalunya Express de RENFE. El model francès és molt millor. Els seients són més còmodes. A l'igual que als Catalunya Express l'entrada es realitza pels extrems del vagó i la regió entre les portes correspon als seients. El model francès té aquest espai per a bicicletes.Volem poder portar bicis als trens de la RENFE: http://www.conbici.org/bicisaltren/


Un altre model de tren francès. Aquest vagó té un espai reservat per a 6 bicicletes



Papereres específiques per a ciclistes. Sense baixar de la bicicleta es poden llençar les deixalles



Carrteres preparades i indicades per anar amb bicicleta



Rotondes delimitades per poder anar amb seguretat amb la bicicleta


Itineraris recomanats per a bicicletes


Espai compartit Bus/Bici


Uns grans magatzems al centre de Grenoble. L'espai està lliure de vehicles a motor


Grenoble. El carrer té un senyal vertical de prohibició: Entrada prohibida. A sota el senyal hi apareix un text que cita: 'excepte bicicletes'. Interessant és també la pintada al paviment

LA BICICLETA MOLESTA A BARCELONA?

LA BICI MOLESTA A BARCELONA?


El canal de televisió local de Barcelona BTV el 19 de març de 2009 va qüestionar amb aquest enunciat la presència d’un vehicle ja centenari a la via pública de Barcelona.

El debat, a dia d’avui encara està penjat a Internet. És el següent:

http://www.btv.cat/alacarta/player.php?idProgVSD=5130&cercaProgrames=226&fInici=19/03/2009&fFin=20/03/2009

Sota la meva opinió, aquest títol frega el llindar de l’incompliment dels codis deontològics del periodisme, doncs pretèn crear un estat d’opinió i/o tendència a l’audiència.

Crec que és totalment erroni i desencertat. A dia d’avui seria semblant a titular quelcom semblant a: “la dona ha de tenir dret a vot” o també: “S’ha d’abolir l’esclavatge?”.

El que em va semblar més greu no és aquest títol. Crec que el fet realment lamentable va ser que tres persones van anar a emprar part del seu temps en anar al plató de televisió a intentar defensar amb arguments el posicionament proposat pel canal local de Barcelona.

Les coses totes cauen pel seu propi pes i he volgut analitzar algunes de les afirmacions que es van fer en aquell debat per part de les persones que defensen que la bicicleta molesta a Barcelona.

El debat estava moderat per la presentadora i en una banda hi havia 3 persones que defensaven la bicicleta a la ciutat (asseguts al costat dret) i a l’altre costat hi havia les persones que manifestaven que la bicicleta molesta a Barcelona (asseguts al costat esquerra).

D’aquests últims, no posarem noms, ja que ja hi ha el debat penjat a la xarxa d’Internet. Aquí hi ha algunes de les seves afirmacions:

Algunes de les frases del debat:

[...]. Es difícil la convivencia sobretodo en una ciudad tan grande como Barcelona la convivencia entre bici y vehículo, es complicado sobretodo debido a la incipiente utilización de forma masiva de la bicicleta. [...].

[...]. La bicicleta no molesta a Barcelona. El que molesta a Barcelona són molts ciclistes, aquests sí que molesten Barcelona. És a dir, jo crec si la bicicleta fos el mitjà de transport prioritari de bcn jo estaria encantat [...]. [...] En cap cas es pot tolerar bicicletes per la vorera. Mai!!. [...].

[...] Encara que estigui assentat aquí, no tinc cap animadversió cap a la bicicleta en absolut[...]. [...]Hi ha una cosa que es una sensació que tinc en cada un d’aquests debats, fins i tot alguna vegada em resulta una mica molesta, i es que els que defenseu la bici sempre us atribuïu com una superioritat moral, com si anar en bici us donés un plus de ciutadania[...]. [...] Anar en bici no us dona cap superioritat moral respecte els qui no hi anem, cap ni una!!, es més, segurament els que estem aquí i anem en moto i amb cotxe, posats a pagar impostos, en paguem una mica mes [...]. [...]... jo el que vaig a fer, és postular perquè us donguin als ciclistes la creu de sant jordi [...].

<<>>

Finalment crec oportú adjuntar aquest video de Barcelona corresponent a l’any 1908 on es poden veure circular les bicicletes per la ciutat:

http://www.youtube.com/watch?v=kJdwzY1o7k8

viernes, 30 de octubre de 2009

PRESENTACIÓ DEL BLOG

HOLA A TOTHOM!!

Avui neix aquest blog en defensa de la bicicleta com a vehicle i mitjà de transport a la ciutat de Barcelona.

Fa més de 15 anys que em desplaço per Barcelona amb bicicleta. És un dels meus mitjans de transport.

Viatjo amb la meva bicicleta per molts llocs, no només a Barcelona. La bicicleta és un vehicle tot terreny, tant pot anar per la ciutat com al cim d'una muntanya.

Recentment, a Barcelona, ha augmentat el nombre d'usuaris que fan servir la bicicleta com a mitjà de transport. Aquest augment ha tingut molt a veure amb la creació del servei públic de lloguer temporal de bicicletes creat per l'Ajuntament de Barcelona: el Bicing. També han influït la creació de carrils específics destinats a la circulació de bicicletes.

La creació de carrils-bici, les noves senyalitzacions, l'ordenança que regula la circulació de vehicles i vianants (amb l'última modificació vigent a l'any 2007) haurien d'haver comportat una major seguretat per al ciclista.

La realitat és molt diferent.

El ciclista a Barcelona està exposat en els seus trajectes quotidians a un continu d'incidències, ensurts, perills...

Paral·lelament a tota la infraestructura recentment adaptada per a l'ús de la bicicleta com a vehicle a la ciutat de Barcelona, s'ha incrementat el nivell de conflictivitat entre els diferents usuaris de la via pública.



L'entrada a la Unió Europea ha implicat una estandarització pel que fa a les normatives dels diferents països membres. Barcelona està encara molt lluny d'acomplir les reglamentacions de mínims en materia de contaminació ambiental i sonora que són responsables d'alteracions a la salut de les persones.

En aquest blog intentaré anar introduïnt tot el que tingui a veure amb el món de la bicicleta a Barcelona mostrant les dificulats amb les que ens trobem els usuaris d'aquest vehicle.

Desplaçar-se amb bicicleta per Barcelona no és una moda o tendència passatgera que s'hagi imposat últimament. Fa molts anys que les persones trien la bicicleta per Barcelona com a mitjà de transport.

Aquí hi ha un video de Barcelona de l'any 1908 on es poden veure bicicletes pels carrers:
http://www.youtube.com/watch?v=kJdwzY1o7k8