miércoles, 10 de agosto de 2016

EL SENYAL S-28 CARRER RESIDENCIAL I CARRERS AMB PRIORITAT INVERTIDA

El senyal que he posat a la imatge es tracta del senyal S-28: Carrer residencial.

No es tracta d'un carril bici i per tant el vianant no té prohibit romandre-hi i/o deambular.

La descripció del senyal és la següent:
Indica les zones de circulació especialment acondicionades que estan destinaes  en primer lloc als vianants i en les que s'apliquen les normes especials de la circulació següents:

La velocitat màxima dels vehicles està fixada en 20 Qms/h, els conductors han de concedir prioritat als vianants.
Els vehicles no poden estacionar-se més que en els llocs designats per senyals o marques.
Els vianants poden utilitzar tota la zona de circulació.
Els jocs i els esports estan autoritzats en la mateixa.

Els vianants no han de destorbar inúltiment als conductors de vehícles.

A Europa tenim l'equivalent de la zona de rencontre:


Els carrers amb prioritat invertida són carrers en els quals tenen prioritat els vianants i les bicicletes enfront la resta de vehicles. En aquests carrers desapareix la diferenciació entre la vorera i la calçada i tot l'espai es transforma en una zona destinada al desplaçament dels vianants, als jocs dels infants, a les passejades i a la vida social al carrer. Els vehicles a motor també hi poden circular, però amb una velocitat màxima de 20 Qm/h.


CASTELLANO


La señal que he puesto en la imagen se trata de la señal S-28: Calle residencial.

Indica las zonas de circulación especialmente acondicionadas que están destinadas en primer lugar a los peatones y en las que se aplican las normas especiales de la circulación siguientes:
La velocidad máxima de los vehículos está fijada en 20 Km/h, los conductores han de conceder prioridad a los peatones.
Los vehículos no pueden estacionarse mas que en los lugares designados por señales o marcas.
Los peatones pueden utilizar toda la zona de circulación.
Los juegos y los deportes están autorizados en la misma.
Los peatones no han de molestar inútilmente a los conductores de vehículos.

En Europa tenemos el equivalente de la Zona de rencontre:

Las calles con prioridad invertida son calles en las cuales tienen prioridad los peatones y las bicicletas respecto el resto de vehículos. En estas calles desaparece la diferenciación entre la acera y la calzada y todo el espacio se transforma en una zona destinada al desplazamiento de los peatones, a los juegos de los niños, a los paseos y a la vida social en la calle. Los vehículos a motor también pueden circular pero con una velocidad máxima de 20 Jm/h

lunes, 8 de agosto de 2016

LA CONTAMINACIÓ DE L'AIRE QUE PATIM A BARCELONA

Aquesta entrada l'he fet per tal que la llegeixin totes aquelles persones que han posat el crit al cel i s'han escandalitzat en saber que Barcelona cobraria la zona blava i l'àrea verda el mes d'agost i que estaven estudiant el fet d'encarir el seu preu.

Barcelona és la quarta ciutat més contaminada de partícules més fines en suspenció (PM2.5), segons informe Aphekom amb dades de 25 ciutats europees.
Barcelona registra 27 micrograms per metre cúbic de partícules (PM 2.5) i l'OMS recomana no superar els 10 micr/m3. L'estudi diu que això permetria allargar la vida dels Barcelonins/nes fins s 22 mesos. Aquests nivells generen una càrrega extra de fins a 19.000 morts prematures per any de les quals, 15.000 són per malalties cardiovasculars.

Mesures que gravin els vehicles contaminants en desincentiven el seu us. P ex: fer pagar la zona blava o l'àrea verda i, per tant ajuden a complir les directrius pel que fa als límits contaminants de l'OMS.
Tenim dret a no enmalaltir. Aquest ajuntament pretèn (i dic pretèn, perquè no sé si ho aconseguirà) enfrontar-se a un lobby molt potent com el de l'automòbil. Recordem casos com el 'diesèlgate').
Acomplir les directrius contaminants de l'OMS, és a dir, no sobrepassar els límits permesos, produeix uns beneficis econòmics xifrats en 31.500 milions d'euros (informe Aphekom.  Cerqueu al Dr. Google). Aquests beneficis inclouen: despeses sanitàries, en absentisme laboral i altres costos intangibles a part d'allargar l'esperança de vida i millorar la qualitat de vida.


Aquestes partícules petites no són provinents de fàbriques, creuers o avions. Són exclusivament dels automòbils. Viure aprop d'aquests nivells alts de contaminació pot provocar entre el 15% i el 30% de tots els nous casos d'asma en nens i de malalties pulmonars d'obstrucció crònica i malalties coronàries per a adults de més de 65 anys.

La contaminació atmosférica causa 7 vegades més morts que els accidents de trànsit.
El diòsid de Nitrogen (NO2) té un límit al qual segons l'OMS no hauríem d'estar exposats de 40 microgr/m3 de mitjana anual. Barcelona sovint supera aquesta xifra. La directiva europea sobre els límits de NO2 està en vigor des de l'any 2.010.
La principal  via d'actuació per reduïr la pol·lució és la disminució del trànsit motoritzat o la potenciació del transport públic.

Barcelona és una de les ciutats amb més densitat de vehicles per Km2 d'Europa: 6.100 respecte als 1.500 en ciutats com París i Berlín.
La Generalitat de Catalunya no ha desenvolpupat encara el pla per millorar la qualitat de l'aire aprovat el 2.007 i van presentar una sol·licitut de pròrroga perquè no podia complir abans del 2.015 les exigències comunitàries (a dia d'avui no les compleix tampoc). Europa pot portar el cas al Tribunal de Luxemburg i això comportaria sanció milionària.

Entre 2.010 i 2.014 els analistes de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va criticar els ajuts públics i subvencions que atorguen els governs vagin destinats a la producció i consum de combustibles fòssils i critiquen que aquest fet entorpeix els esforços per reduir les emissions de gasos i combatre el canvi climàtic. A Espanya hem tingut el pla PIVE.

L'estudi de Tom Tom (Traffic Index) diu que el 2.015 Barcelona és la ciutat més congestionada pel trànsit i amb pitjor hora punta d'Espanya. Un conductor de Barcelona pot passar un 28% més de temps-respecte a un flux de trànsit normal sense congestió- atrapat en qualsevol hora del dia i fins a un 48% en l'hora punta del matí. Això suposa perdre 109 hores més de temps en trajectes cada any.

Els contaminants de l'aire penetren als pulmons i als sistemes cardiovasculars, de manera que posen en risc la salut de les persones. Per això, la pol·lució incrementa el risc de tenir accidents cerebrovasculars, malalties del càncer de pulmó i afeccions respiratòries agudes, especialment asma.
La solució a això és incrementar l'ús de les fonts d'energia renovables i incentivar els transports col·lectius, afavorir el vianant i habilitar xarxes de carrils bici.

"La contaminació de l'aire a les zones urbanes continua creixent a un ritme alarmant i té efectes devastadors sobre la salut humana". María Neira (directora del departament de salut pública de l'OMS).

A Barcelona hi ha registrats més de 87.000 vehicles de tot tipus que acumulen més de 20 anys.